Xopa Hoba

bulgarian deutsch
Trio Hora Nova, Anti von Klewitz, Johannes Lauer, Sander Hoving Foto Anti v. Klewitz: Jozef Scuric, Foto J. Lauer: Dieter Düvelmeyer

Виртуозното трио страстно и откровено прекосява различните фолклорни традиции на Балканите и показва по автентичен начин, как музиката може да бъде свързващо звено в разкъсания мултиетнически гоблен.

С лекота, любознателност и чувство за импровизация, музикантите успяват да съчетаят любовта си към красотата и особената меланхолия на балканската народна музика и към вълнуващите песни на пътуващите хора с други източници на вдъхновение - от Барок до Барток, от Бибоп до Берио.

Основателката на ансамбъла, Анти фон Клевиц, е израснала в Хърватия, където интензивно изучава музиката на Балканите, Унгария и ромите. С гласа, цигулката и тенорната си цигулка тя предава усещането за един свят, изпълнен с щастие, неудържим копнеж, гняв и тъга. Нейните песни са пъстри като самия живот, понякога болезнени, понякога радостни, понякога нежни, понякога трагични. Те разказват за снахата, която плаща за красотата си с живота си, или за малтретираната танцуваща мечка, чиито приходи се стичат в гърлото на собственика ѝ, и т.н.

Йоханес Лауер свири на тромбон и кара мечката да ръмжи и да въздиша. Той свири лиричнo-поетични сола, усилва мелодиите с дълбок бас в подходящите моменти или вплита сложни модели от афро- и латиноамерикански ритми, които съвсем естествено намират своето място в тази версия на балканската музика.

Сандер Ховинг свири на алтова виола и принуждава този старотрансилвански инструмент да разгърне своята необичайна, ритмична и хармонична, силна и богата реч. Също така нищо не го възпира да се изявява и като солист на виолина и виола.

Контакт:

Анти фон Клевиц
Имейл:
Телефон: +49 162 3201635

Музикални звукозаписи:

"ИНВИРТИТА"
(традиционна румънска песен)

"Тища Жививел"
(Чисто сърце, текст Атила Йожеф, аранжимент Шебьо)/

"Мадарката я няма" (на живо)
(Птицата е отлетяла)

"Карен Чаве" (на живо)
(унгарска традиционна ромска песен)

"Бобърът"
(Ингац Франц Бибер / традиционна молдавска)